Povratak

Svježa krv na toplomjeru | Sumnja na čir u mladog mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Hvala na prethodnom odgovoru. Ma stanje se ne popravlja baš nešto. Evo opet smo bili kod veterinara, nije imao temperaturu, ali bilo je krvi kad je mjerio temperaturu na toplomjeru, mislim da ni sam veterinar ne zna šta mu je. Mjauče ne uvijek, ali mjauče; dobio je terapiju... Kaže veterinar da je možda čir i da mu dajemo hranu na silu. Ne znam kako da mu pomognem. Aleksandra

O: Svježa krv na toplomjeru je znak da dolazi do manjih krvarenja u stražnjim dijelovima crijeva. Tamna, katranasta stolica je znak krvarenja u želucu (čir) ili prednjim dijelovima crijeva.

Kako niste naveli ima li mačak uopće stolicu i je li uobičajeno formirana, odnosno je li riječ o proljevu teže mi je procijeniti stanje životinje. Ukoliko mačak povraća, a uopće nema stolicu, tada se najčešće radi o stranom tijelu u probavnom traktu. Ukoliko ima proljev nekoliko uzastopnih puta, tragovi kapilarne, svježe krvi nisu rijetka pojava.

Preporučam Vam da mačka odnesete na pregled specijalistima Interne klinike Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, ako ste u mogućnosti.

Što se prije postavi točna dijagnoza to je izlječenje izvjesnije, a oporavak brži.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr